A bevásárlókosara jelenleg üres.
TERMÉKCSOPORTOK    Csakra ékszerek    Navaratna ékszerek    Meditációs ékszerek    Nepáli ékszerek    Viking és kelta ékszerek    Reiki szimbólumok    Egyiptomi ékszerek    Asztrológiai ékszerek    Borostyán babalánc    Kiegészítők    Újdonságok    Akciós ékszerek!    Egyedi ékszerek TERMÉKTÍPUSOK    Medálok    Fülbevalók    Karkötők, bokaláncok    Nyakláncok    Ékszer szettek ÚJ    Gyűrűk    Charm KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINK    Gyerekeknek    Férfiaknak    Kismamáknak    Ballagásra ajánljuk!
Csakrateszt

Kérdezd tanácsadónkat!Mandra | Az ezüstről

Az ezüstről PDF  | Nyomtatás |  E-mail
TÖRTÉNETE 

Az ezüst története az emberiséggel egyidős. Az ősi kultúrákban, az egyiptomiak szakrális szerepet tulajdonítottak az ezüstnek, és félkörrel jelölték, mely később ezüstös csillogása miatt a növő hold jelképévé vált. Elsősorban a vallási kegyhelyeket és a legmódosabb házakat díszítette.

A Bibliában is találkozhatunk az ezüsttel, mint fémmel. „Áldozata pedig: Egy ezüst tál, százharminc sékel a súlya, egy ezüst medence, hetven sékel, a szentség sékelje szerint; mindkettő telve lángliszttel, elegyítve olajjal, ételáldozatnak (Mózes 7:13)."

Kr.e. a VII-ik századból származnak az első ezüst pénzérmék, és Rómában Kr.e 217 verték az első ezüst pénzt.

Manapság elsősorban ékszerek, dísztárgyak készítésére használják illetve a gyógyászati ipar, fényképészet, vegyipar, olajipar hasznosítják.

JELLEMZŐJE 

Az ezüst kémiai elem, mely jele Ag (argentum). A természetben ritkábban elemi formában, leginkább különböző ásványokban fordul elő. Az ezüst nemesfém, melyet fehéren csillogó, jól megmunkálható tulajdonsága tette népszerűvé. Kiváló áramvezető, hővezető. Öntésre kizárólag ötvözetei alkalmasak. A világ legnagyobb ezüst beszállítói USA, Kanada, Mexikó, Oroszország és Ausztrália. 

TÍPUSAI 

Az ezüst ékszerek valójában ötvözetek, mivel a tiszta ezüst önmagában lágyabb anyag. Az ezüst tárgyak, ékszerek ezüst tartalmát ezrelékben fejezik ki (800-935).  Ez azt jelenti, hogy pl. 925 ezüstnél, az ezüsttárgy 92,5 % tiszta ezüstöt tartalmaz, a maradék pedig valamilyen egyéb fémet. Így könnyebb megmunkálni keménységi foka végett.

Egy adott ékszer finomságát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága hivatalos fémjele mutatja. A hivatalos fémjel mellett az ezüst termék forgalmazójának névjelét is beütik a termékbe.

GYÓGYHATÁSA 

Hippokratesz óta ismeretes az ezüst gyógyító és a betegségekre prevenciós hatása. Az ősi kultúrák ezüst edényekben tárolták az ivóvizet és élelmiszert, hogy hosszabb ideig álljanak el. A háborúkban a sebet ezüst vegyülettel fertőtlenítettek csíraölő hatása végett.  Kiváló fertőtlenítőszer gombák, baktériumok ellen. Ezért a háztartási gépeket is kezdik ezüst-iont adagoló ezüst szálakkal ellátni.

Az ezüstből készült tárgyaknak nincs az emberre mérgező hatásuk. A patikákban is kapható ezüst kolloid is igen hasznos gyógyhatású készítmény.

Indiában a hagyományos édességboltok máig milliméter vastagon kivert ezüst réteggel vonják be a süteményeket annak fertőtlenítő és a szervezetre jótékony hatása miatt.

TISZTÍTÁSA ÉS TÁROLÁSA 

Az ezüst alaptulajdonsága, hogy idővel oxidálódik, azaz elsötétedik. Adott esetben ez akár patinás, antikolt kinézetet adhat egyes ezüst tárgyaknak.

Mivel egy finoman kimunkált ékszer tisztításáról van szó, mi kifejezetten az ezüst tisztítására a legtöbb ékszerboltban kapható vegyszeres ezüsttisztító kendőket, folyadékokat ajánljuk. Ez esetben is vigyázz a drágakövekkel kirakott ékszerek tisztítására, mert a szerves eredetű drágakövek elmattulnak a vegyszertől. Ezért óvatosan tisztítsd meg az ékszer ezüst felületét vattás pálcikával vagy a vegyszeres kendő csücskével.

1. Nyisd ki az ablakot vagy szabadban végezd a tisztítást, mert kéntartalmú gázok szabadulhatnak fel, ami egészségedre káros.

2. Töröld le óvatosan az ékszert az ezüsttisztítóval. Ügyelj, hogy a drágaköveket ne érje a folyadék, nehogy elveszítsék fényüket.

3. Amikor végeztél egy puha száraz ruhával töröld le a vegyszert az ékszerről. Ez nagyon fontos, mert a vegyszer továbbdolgozik a felületen, mely foltosodást okozhat. Azonban tilos az ezüst ékszert érdes felületű tárgyakkal, kefével, súrolószerrel tisztítani, mert karcolást hagyhatnak az anyagban!  

Ismeretes számtalan házi praktika az ezüst tisztítására, mégis nem javasoljuk, hogy ezekkel próbálkozz értékes ékszereiden.

*        Fogkrémmel, hamuval, korommal, tisztítószerekkel megdörzsölni.

*        Kissé sós főtt krumplilé főzővizébe, egyszerű forró vízbe átmosni.

*        Kerüld a papírral való törölgetést.

Az ezüst ékszerek tárolása 

Az ezüst ékszert óvhatod az oxidációtól, ha puha anyagba, zsebkendőbe, kendőbe becsomagolod, amikor nem hordod.

Tilos műanyag zacskóban tárolni az ezüst ékszereket, mert azok tartják a párát és elősegítik az oxidációs folyamatot!

Ha nem szeretnél az ezüsttel bajlódni, vidd be egy ékszerboltba, ahol szakszerűen megtisztítják neked.

VISELÉSE

Ezüst ékszereit mindig vedd le mosogatás, uszoda és fürdés előtt, mert így segíted elszineződését.

 

Garancia

Az ezüst ékszerek, melyek drágaköveket is tartalmaznak, különös figyelmet igényelnek. Előfordulhat, hogy a bármennyire is gondosan fogalt a kő, mégis kipotyog. Erre 6 hónap garanciát vállalunk az általunk forgalmazott ékszerek esetében. Ez azt jelenti, hogy vagy kicseréljük az ékszert, vagy pótoltatjuk a követ saját költségünkön. Ha valamilyen sérülésből (pl kemény felületre esett, hozzáütődött valamihez) adódik a sérülés vagy a kő-vesztés, abban az esetben is tudunk segíteni a javításban, de ekkor, illetve a 6 hónap letelte után már a vevő költsége a javíttatás. Az ezüst vezeti a hőt, így a drágaköveket tartalmazó ékszerek esetében nem lehet semmilyen forrasztásos beavatkozással javíttatni az ékszert, azaz a gyűrűt sem lehet kissebbítetni például. Ekkor ugyanis meglazulhatnak a foglalatba ágyazott kövek, és sorra kieshetnek. Ekkor már mi sem tudunk segíteni. Amúgy ezt egy hozzáértő ötvös tudja és nem is válallja el az ilyen munkát.

 

English


Elfelejtette jelszavát?
Elfelejtette felhasználónevét?
Még nincs fiókja? Regisztráljon


Megbizhatobolt.hu - Ellenőrzött weboldal!

Írd be a keresendő szót és keress oldalunkon.


Név:

Email:Elérhetőségünk: tel: (06-1) 788-2067, email: info@mandra.hu


Kép